Tattoos van vegan inkt: wat betekent dat precies? 

Veganisme is voor veel mensen een levensstijl die veel verder gaat dan wat we in ons mond stoppen. Het gaat om bewustzijn en weten waar je eten en spullen vandaan komen. En vooral: om diervriendelijkheid. Dat is dan ook de reden dat steeds meer mensen kiezen voor een vegan tattoo: een tatoeage van veganistische inkt. 

Hoe herken je vegan tattoo inkt? 

Wanneer je wilt weten of een tatoeëerder of tattoosalon veganistische inkt gebruikt, kun je de volgende regel aanhouden. Tenzij het duidelijk staat vermeld op de verpakking, is tattoo inkt niet vegan. Vraag dus altijd vooraf óf er vegan inkt gebruikt wordt en ook van welk merk precies. Doe altijd je eigen onderzoek en bekijk zo nodig de ingrediënten die in de inkt verwerkt zitten. Er zijn tattoosalons die vegan inkt beschikbaar hebben, maar alleen wanneer je ernaar vraagt. 

Zijn tattoos met vegan inkt veiliger? 

Soms wordt wel eens gedacht dat veganistisch tatoeages gezonder en veiliger zijn. Hiervoor is echter geen bewijs. Dit is dan ook voor liefhebbers niet de hoofdreden om een tattoo met vegan inkt te laten zetten. In alle tattooinkt zitten namelijk bestanddelen die reacties kunnen veroorzaken en de meeste van deze bestanddelen zijn niet dierlijk. Dat betekent dat ze ook in de veganistische variant zitten. Neem dus nooit een vegan tattoo uit gezondheidsoverwegingen, maar juist uit ethische en morele overwegingen. 

 

Nazorg tattoos met vegan inkt 

Wat velen vergeten, is dat het ook belangrijk is om stil te staan bij andere aspecten van het laten zetten van een veganistische tatoeage. Bijvoorbeeld de nazorg: welke crème wordt er gebruikt? Niet alle crèmes zijn op plantaardige basis en ook niet alle crèmes worden niet op dieren getest. 

 

Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat de tattooshop, waar jij je lievelingsplaatje op je lichaam laat vereeuwigen met vegan inkt, ook gebruik maakt van vegan crèmes. Vraag het voor de zekerheid wel altijd even na. En schroom ook niet om tips te vragen voor crèmes die je zelf kunt aanschaffen. 

 

Overigens zijn er nog meer producten die gebruikt worden bij het zetten van een tatoeage die niet vegan zijn. Van het stencilpapier (vaak van lanoline, wat komt van schapenwol) tot gelatine in de strips op de scheermesjes die gebruikt worden vóór een tattoo gezet kan worden. In onze Art & Ink salon werken we alleen met vegan producten en gebruiken we onder andere producten van de merken Intenze, Eternal en Rabbit’s Ink. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instellingen