Haal Urban Art in huis! -

Haal Urban Art in huis!

Ben jij ook helemaal gek van urban art? Wil je het liefst een grote mural in je tuin of woonkamer, maar is dat jammer genoeg niet haalbaar? Niet getreurd :-), want urban art kan je ook op een meer klassieke manier kopen. In onze vorige blog over urban art hebben we al kort aangehaald dat sommige street artiesten ook op een canvas werken, en zo’n canvas kun je wél perfect aan je muur hangen.

Maar hoe komt het eigenlijk dat street art niet meer enkel op straat te zien is? Er is heel wat veranderd in de graffitiwereld (check zeker ook de blog over graffiti). Street art wordt geaccepteerd, zelfs aangemoedigd in steden en wordt algemeen erkend als een van de belangrijkste kunststromingen van de 21e eeuw.

Het effect van het internet

Het internet heeft een enorme invloed op urban art. Vroeger zag je enkel de street art van je eigen stad. Street artiesten werden beïnvloed door de kunst van kunstenaars uit dezelfde regio. Je kon zo identificeren van waar de kunstenaar was. Nu maken kunstenaars kunst en zetten het meteen op sociale media, zodat iedereen het kan zien. Ze worden ook via die weg beïnvloed en daarom verdwijnen de geografische verschillen meer en meer.

Door de populariteit van urban art op het internet, begonnen graffitikunstenaars ook werken op canvas, papier en andere dragers te maken. Ook de kunstgalerijen hadden een grote invloed op deze verschuiving. Urban art werd, net zoals klassieke kunst, tentoongesteld en verkocht aan kunstliefhebbers. Street art kunstenaars konden zo uit de illegaliteit stappen en ook verdienen aan hun hobby en talent.

Met of zonder politieke boodschap

Banksy is zo’n artiest die geëvolueerd is van illegale graffiti-artiest naar meest gevierde en erkende naam in de moderne kunstwereld. Hij werd sterk beïnvloed door de Franse graffitikunstenaar Blek le Rat, ook wel de vader van de stencil graffiti genoemd. Je kan hun werken kopen en ze gaan voor veel geld van de hand. Ook vele replica’s circuleren op het internet. 

Banksy en Blek le Rat zijn beide politiek geëngageerde kunstenaars en produceren beelden met een verontrustende boodschap, maar niet alle graffitikunstenaars zijn politiek geëngageerd. Dopie maakt prachtige afbeeldingen en noemt zijn stijl ‘realisme met de rauwheid van graffiti’. Hij is de kunstenaar die de kleurrijke vogel in de Wielakkerstraat in Antwerpen maakte. Het hoeft dus niet altijd met een diepe boodschap te zijn, kunst mag ook gewoonweg mooi zijn.

Street art bij je thuis

Vele graffitikunstenaars zijn van mening dat street art in de eerste plaats thuishoort op straat. Toch zijn we blij dat ze ook experimenteren op andere dragers. Zo kan je toch het werk van je favoriete street art kunstenaar in huis hangen. Niet enkel de grote namen verkopen mooie werken. Veel graffitikunstenaars maken werken die ze via een galerij of via het internet verkopen. Je kan ook bij ons werken kopen. 

Kom eens langs om bij ons enkele werken te bewonderen of bekijk de collectie in onze webshop (soon!). Hier tik je prachtige stukken op de kop, die ongetwijfeld een meerwaarde vormen in je interieur!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Voordat je weggaat

Hoe wordt je een selfmade tattoo artiest?

Ontvang 7 cruciale tips die je moet weten! GRATIS

draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches