Urban Art : de nieuwe kunstvorm

Blog UrbanArt Graffiti

In ons vorige blog hadden we het over graffiti en het illegale karakter. Hier gaan we het hebben over de legale versie van graffiti: urban art of street art. Graffiti en street art kunnen als twee soortgelijke kunstvormen beschouwd worden die het straatbeeld kleur geven. Beiden zijn het vormen van creatieve expressie die je op muren en andere voorwerpen in de stad kan terugvinden, maar er zijn enkele opmerkelijke verschillen tussen de twee.

Urban art is een manier om gebieden in de stad te verbeteren en te doen opleven. Het zijn vaak erkende kunstenaars die de opdracht krijgen om een kunstwerk te maken op een aangeduide gevel. Een stad of buurt organiseert soms een StreetArt evenement om bekende en onbekende kunstenaars hun gang te laten gaan op kale muren. Ook heel wat eigenaars van toonaangevende gebouwen hebben al de hulp ingeschakeld van een graffiti-artiest om een saaie muur om te toveren tot een kunstwerk. Urban art is dan ook aan een stevige opmars bezig en krijgt steeds meer waardering. Zowat alle grote steden wereldwijd, hebben al StreetArt wandelingen met de focus op urban art.

Stedelijke kunst

StreetArt is, in tegenstelling tot graffiti, legaal en de kunstenaar signeert zijn werk met zijn eigen naam of bekende artiestennaam. Ze zijn namelijk niet bang om gepakt te worden. Urban art is meer gericht op beelden dan op woorden en er gaat heel wat planning aan vooraf. De artiest maakt eerst een ontwerp en daarna begint de voorbereiding. De werken zijn vaak van groot formaat. De artiest kan uren en dagen werken aan het stuk en moet soms gebruik maken van een ladder of lift. Als graffiti-artiest heb je maar beter geen hoogtevrees!

Artiesten gebruiken trouwens ook gewone verf en werken niet alleen met spuitbussen. Ze maken gebruik van projectors, liften, ladders en allerlei materialen om het beste uit hun werk te halen. Ondertussen kunnen toeschouwers hun bekwaamheid bewonderen en de buurt houdt er een mooie muur aan over. Graffiti-artiesten houden ervan om hun werk stiekem achter te laten, deels uit noodzaak om niet gepakt te worden, maar ook voor de kick.

Is urban art kunst?

UrbanArt wordt wel als een vorm van artistieke expressie beschouwd en wordt meer en meer een belangrijk onderdeel van de kunstwereld. Denk maar aan Banksy, waarvan werken verkocht worden voor duizenden euro’s. Het is dan ook veel toegankelijker voor een groter publiek. Ook mensen die niet thuis zijn in de graffitiwereld kunnen de boodschap van street art vaak makkelijk vatten en de schoonheid ervan erkennen. Terwijl graffiti veel cryptischer is en vaak enkel aantrekkelijk is voor een specifieke groep. Beide zijn urban, het is maar wat je voorkeur heeft.

Net zoals graffiti kan je UrbanArt niet even van de muur halen en ergens anders tentoonstellen. Sommige kunstenaars maken echter hun werken op een canvas zodat het verkocht of verplaatst kan worden. Niet iedereen is van mening dat het dan nog als StreetArt kan worden beschouwd. De indrukwekkendste werken kom je nog steeds bij toeval tegen in het straatbeeld. Loop maar eens rond in Arnhem en laat je verrassen door de kunstwerken op de gevels van gebouwen. Van welk werk ben jij helemaal ondersteboven? Kom eens langs bij Art & Ink en laat het ons weten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordat je weggaat

Hoe wordt je een selfmade tattoo artiest?

Ontvang 7 cruciale tips die je moet weten! GRATIS

draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches