Inloggen / Mijn Account

Wat is graffiti ?

Blog Graffiti

Graffiti heeft nog steeds bij heel wat mensen een negatieve bijklank. Het is dan ook illegaal om zonder toestemming graffiti aan te brengen op gebouwen of voertuigen. Het kost de overheid handenvol geld om de graffiti weer te verwijderen, maar voor heel wat mensen is graffiti een vorm van creatieve expressie en is de stad het canvas.

Dus laten we eens in de graffiti-scene duiken, want wat is nu een tag en waarom vind je ze overal rond treinsporen?

Graffiti, een eeuwenoude vorm van expressie

Graffiti is een verzamelnaam voor afbeeldingen en teksten die op straat of op een openbare plaats zijn aangebracht met verf of stiften. Het woord graffiti betekent ‘ingekraste tekening’ en is afkomstig van het Italiaanse woord ‘graffiato’. Het is ook verbonden aan het Griekse woord ‘graphein’. Graffiti is dus al eeuwenoud: de Romeinen en Egyptenaren schreven al uitspraken op hun monumenten en muren en ook de Vikingen lieten graffiti achter op de plaatsen die ze veroverden. En jij maar denken dat graffiti van deze tijd was!

Moderne graffiti heeft een eigen cultuur

De moderne graffiti die we nu in het straatbeeld tegenkomen, is eind jaren zestig ontstaan toen New Yorkse jongeren hun schuilnamen begonnen achter te laten in metro’s en op treinstellen. Dit soort handtekeningen worden ‘tags’ genoemd en de graffiti-artiest laat het graag achter op moeilijk bereikbare plaatsen. Vooral treinen en voertuigen zijn geliefd, omdat het dan op meer plaatsen gezien wordt. Je moet op één of andere manier aan je exposure komen.

Voor een buitenstaander is het een rommelige mengeling van woorden en letters, maar voor andere graffitikunstenaars en kenners heeft elk uniek stuk een diepere betekenis. Graffiti heeft dan ook een eigen cultuur en taal. Zo is een graffiti-artiest een schrijver en een ‘piece’ verwijst naar een werk met meerdere kleuren. Een ‘silverpiece’ is een tag met twee kleuren; zwart en chroom, en een graffitiwerk dat uit één lijn bestaat en heel snel op de muur is gezet, heet een ‘Throw-up’. Sommige artiesten gebruiken een ‘stencil’ van papier of karton om dezelfde tekening meerdere malen en op een snelle manier te maken. Een ‘wildstyle’ is dan weer een ingewikkelde vorm van letters, pijlen en andere verfraaiingen die absoluut niet te ontcijferen is door mensen zonder kennis van de graffiti-scene. 

Plaatsen op eigen risico

Graffiti-artiesten zijn vaak lid van een crew en werken samen om grotere werken te maken. Ces53 is een bekende artiest en we zien zijn werk vaak in de randstad. Hij maakt deel uit van beruchte crews als Monster of Art en Words of Wisdom. Op eigen risico laten hij en andere graffiti-artiesten hun werk achter op muren, treinstellen en openbare plaatsen. Vaak leren ze geduldig hoe streng de beveiliging is, wanneer het beste moment is en hoeveel tijd ze hebben om hun werk te plaatsen.

Zo is een ‘wholecar’, een graffitiwerk dat een volledige zijde van een treinwagon bedekt, heel veel werk en vaak worden deze gemaakt met een deel van of heel de crew. Volgens Ces53 is hun record 6 minuten om een hele wagon te spuiten. Sterk werk!

Is graffiti kunst?

Hoewel het niet moeilijk is om een spuitbus aan te schaffen en wat woorden op een muur te kladden, is het niet voor iedereen weggelegd. Het vergt heel wat oefening voordat je goed bent in graffiti. Het is een tijdelijke vorm van artistieke expressie en het vestigt de aandacht op zaken die voor de kunstenaar belangrijk zijn. Daarnaast moet je om een echte graffiti-artiest te zijn, bereid zijn om de wet te overtreden. Hoe gevaarlijker de plek, hoe groter de kick.

Graffiti is echt wel kunst. Niet op de klassieke manier misschien, je kan een graffitikunstwerk niet tentoonstellen in een museum, maar de werken dragen wel bij aan de maatschappij. Niet iedereen vindt het mooi, maar ook niet iedereen heeft dezelfde smaak …

Meer te weten komen over graffiti?

In de ban van graffiti of wil jij je interieur opfleuren met een sterk staaltje urban art? Spring dan zeker onze galerij eens binnen. We vertellen je er graag meer over! 

1 reactie op “Wat is graffiti ?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Before You go...

How do you become a self-made tattoo artist?

Receive a FREE guide with 7 crucial tips you need to know!

artandinkgallery draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders