Wat is Street Art ?

WAT IS STREET ART?

Je altijd al afgevraagd wat street art is? Zijn voor jou graffiti en street art exact hetzelfde? In deze blogpost vertellen we je wat meer over deze redelijk recente kunstvorm die aan een stevige opmars bezig is. Wij zetten even wat zaken op een rijtje en graven naar de roots van street art.

 

Wat is street art nu eigenlijk?

Wel, als we onze vriend Wikipedia raadplegen kun je eigenlijk het volgende besluiten. Het is een vorm van kunst die aanleunt bij graffiti. Het gaat om een soort van tussenvorm tussen kunst en graffiti, die legaal of niet-legaal aangebracht worden op de openbare weg. Street art kan verschillende vormen aannemen: stickers, sjablonen, posters, maar net zo goed de vaak prachtige muurtekeningen die je in grote steden ziet opduiken. De straat is het canvas voor de artiesten en daarbij zijn er eigenlijk amper grenzen.

 

Graffiti en street art: het verschil

Heel wat mensen halen de twee termen door elkaar, maar er is wel degelijk een verschil. Bij graffiti gaat het meestal om decoratief aangemaakte “name” tags en draait het veelal om de maker. Dit in tegenstelling tot street art, waarbij de afbeelding en/of boodschap een heel stuk belangrijker is. Heel wat street art wordt anoniem aangebracht, waardoor de maker zeker niet de spil vormt. Graffiti oogt regelmatig redelijk primitief, terwijl dit bij street art bijna nooit het geval is.

 

Ontstaan in de jaren ‘80

De basis van wat we vandaag de dag bestempelen als street art werd gelegd in de jaren ‘80. Street art evolueerde uit de graffiti cultuur, maar gaat dus een heel stuk verder. Artiesten die hun mening kwijt wilden of echt iets teweeg probeerden te brengen gingen ook boodschappen meegeven. Street art is op dat vlak zeer toegankelijk en zit momenteel sowieso is een enorme positieve flow. Denk maar aan het succes van Banksy of korter bij huis Pipsqueak was here  en Telmo Miel. De pionier? Dan moeten we misschien wel Keith Harring noemen, met zijn bekende mannetjes, lijnen en kleuren kan hij gerust als één van de grondleggers van de street art beschouwd worden.

 

Heel divers

Street art onder één noemer vangen is zeer moeilijk, want elke kunstenaar heeft zijn/haar verhaal en doet zijn eigen ding. Muren worden gebruikt, maar net zo goed behoren bijvoorbeeld 3D-grondtekeningen tot street art. Honderden artiesten hebben zich ondertussen opgewerkt en street art is al lang geen rand verschijnsel meer. Het wordt overal ter wereld ondertussen gewaardeerd en vaak worden er door de kunstenaars ook heel wat werken op maat gemaakt. Reken maar dat er aardige sommen worden neergeteld voor street art vandaag de dag.

 

Een street art tattoo?

Ben jij fan van street art? Wel, neus dan eens tussen de werken die je online vindt op onze website. Of beter nog spring onze galerij eens binnen en kom ze zelf ontdekken. Zo haal jij street art in huis. Zelf aan de slag met street art? Ook dat is mogelijk. Bij La T’Ash organiseren we ook workshops (on- en offline) die jou de basisbeginselen onder de knie doen krijgen. 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instellingen